Tuinkalender – Juli

Het is hartje zomer en de borders geuren en kleuren weer volop met alle bloeiende bloemen en planten. Tijdens de warmere dagen gaan we massaal naar buiten om van een vakantiegevoel in eigen land te genieten. Er wordt lekker in de buitenlucht gegeten en de hangmat wordt weer opgehangen. Kortom; het is hartstikke zomer! 

Het gazon in juli

Deze maand lig je hopelijk lekker languit op je gazon, met een goed boek. De kinderen plenzen elkaar nat onder de sproeier, of kruipen op hun knietjes over het gras. 

  • Maai het gras niet te kort om felle verbranding door de zon te voorkomen. Een grashoogte van 4 tot 5 centimeter is prima voor de huidige weersomstandigheden. Zo voorkom je gele en bruine vlekken. 
  • Grasresten van het maaien kunnen in de borders worden gestrooid. Dit houdt de grond vochtig en zorgt er tegelijkertijd voor dat onkruid weinig ruimte heeft om te groeien. 
  • Het is verstandig om in de vroege ochtend of in de namiddag of avond te sproeien. Waterdruppels hebben immers de werking van een vergrootglas. Door de zon ontstaan er brandplekken op het gazon en op de beplanting en water verdampt gedurende de middag meteen, dus het is ook nog eens zonde van het water. 
  • Bemest het gras maandelijks voor een mooi gazon. Doe dit bij voorkeur wanneer er een regenbui op komst is, zodat de mest goed kan inwerken in de bodem. 
  • Graskanten afsteken, slordige kanten zorgen voor een minder net aanzicht van het gazon. Steek het gras met een graskantsteker langs de gespannen plantkoord af. Zorg ervoor dat de graskantsteker schuin de grond in gaat. Zo staan de kanten stevig vast dit om te vermijden dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren. 
  • De meeste onkruiden verdwijnen uit het gazon door regelmatig te maaien. Er zijn echter verschillende soorten onkruid die met hun platte bladrozetten weinig last ondervinden van de grasmaaier en rustig verder woekeren in het gazon. Hierbij denk ik onder andere aan madeliefjes, paardenbloemen, boterbloemen, klavertjes en weegbree. Verwijder dit onkruid uit het gazon, steek het uit of gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen tegen tweezaadlobbige planten (gras is immers éénzaadlobbig). 

Beplanting in juli

Het is echt zomer, alles om je heen groeit en bloeit. Ook het onkruid groeit hard mee. Wanneer je op vakantie gaat is het de moeite waard om een dun stuk plastic over het terras te leggen: als je weer thuis bent zit je er gegarandeerd onkruidvrij bij. 

  • Geef de beplanting tijdens warme dagen vroeg in de ochtend of later in de avond veel water. Zo voorkom je dat de bladeren van planten verbranden. Na een frisse douche kan de beplanting zich herstellen en verder bloeien. 
  • Ga ‘s ochtends de tuin in om verse bloemen te plukken. Knip of snijd de bloemen af en zet ze zo snel mogelijk in het water. Zo geniet je echt van de zomer in zowel je huis als in de tuin. 
  • Zaai elke twee weken een rijtje sla en radijs om de oogst te spreiden. 
  • Luizen op de rozen? Spuit ze met een harde straal van de rozen af of trek handschoenen aan en verwijder ze met de hand of lees hier wat je nog meer tegen deze plaagbeesten kunt doen. 
  • Meerjarigen zoals vergeet-mij-niet, juffertje-in-het-groen, leeuwenbekje, stokrozen en campanula’s kunnen deze maand nog gezaaid worden. 
  • Je kunt nog steeds vaste planten in de borders zetten. Zorg er wel voor dat nieuwe planten heel veel water krijgen. Door droogte en warmte slaan ze lastiger aan. 
  • Vergeet uw borders niet te bemesten. Je planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken. 
  • Let er wel op dat planten met groot blad tijden droog weer ook genoeg water krijgen. Het water loopt namelijk snel van de grote bladeren af en bereikt zo nauwelijks de grond. 

Snoeien in juli

Het is volop zomer, de tuin is er vooral om te ontspannen. Tussendoor een beetje snoeien kan geen kwaad en het is een dankbaar karweitje. Boven de 25 graden beslist niet snoeien!

  • Dood hout snoeien mag altijd. 
  • Nieuwe uitlopers van de druif kunnen tot het 4e blad teruggesnoeid worden. Als je grote druiven wilt, kun je ongeveer de helft van alle trosjes verwijderen. Één trosje per tak is over het algemeen een goede keuze. Haal bij de resterende trosjes de kleinste druiven weg. 
  • Hagen kunnen het beste na de langste dag worden gesnoeid, met de coniferenhaag nog even wachten tot augustus, dan is hij uitgegroeid. 
  • De pruim en de kers snoei je na iedere oogst, je knipt alle laaghangende scheuten af. De regel is om een kwart van de scheuten die kersen hebben gegeven terug te snoeien, tot op de tak waar ze aan groeiden. 
  • In de zomermaanden kun je het best uitgebloeide rozen wegknippen tot een naar buiten gericht oog. Op deze manier verleng je de bloei doordat de struik zich kan richten op nieuwe scheuten in plaats van het vormen van bottels. 
  • Kijk voordat je gaan snoeien even of er geen vogelnesten in de struiken of hagen zitten. Wacht als dit het geval is, met snoeien tot de kleine vogeltjes uitgevlogen zijn. 
  • Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen zodat de planten in kuipen en borders meer nieuwe knoppen aanmaken. 

De moestuin in juli

Het is komkommertijd, ook in de moestuin. Je tuin geeft je al veel terug voor je inspanningen van de afgelopen maanden, nu is het moment gekomen om ervan te genieten. 

  • Laat courgettes niet langer worden dan 20 cm, hoe kleiner hoe fijner!
  • Je kunt nu slasoorten planten, ook in potten op je terras of balkon. 
  • Het is tijd voor het zaaien van snelgroeiende en vorstbestendige groenten: uien, andijvie, groenlof en roodlof, veldsla, winterpostelein, radijsjes, worteltjes, Chinese kool, rode biet en spinazie. Je kunt nu ook nog net snijbiet zaaien, een culinaire groente!
  • Dille, peterselie en tijm kun je nu oogsten en invriezen. 
  • De tomaten die buiten groeien mag je toppen nadat ze vier vrucht trossen hebben gevormd. In ons klimaat krijgt die vijfde tros toch geen kans om rijp te worden en kunnen de planten al hun energie richten op de eerste vier trossen. Nijp de planten in tot één blad boven de vierde tros. Om mooie grote vruchten te bekomen, kun je bijmesten met een meststof met een hoog kali gehalte. Blijf planten ook dieven en aanbinden. 
  • Door kruiden regelmatig te snijden (oogsten), zullen de kruiden ook steeds nieuwe verse scheuten aanmaken. Hoe meer jonge scheuten je gebruikt, hoe beter de smaak. 

Overige tuintips voor juli 

  • Plaats een hangmat in de tuin en geniet van vakantie in je eigen tuin. 
  • Let er tijdens warme temperaturen van 30 graden op dat de nestkasten met jonge vogels niet volop in de zon hangen. Probeer schaduw te creëren zodat de kuikens niet oververhit raken, uitdrogen en uiteindelijk sterven. Zorg daarnaast voor voldoende water in de tuin door het dagelijks vullen van de vogelbadjes. 
  • Houd op een creatieve manier de vogels op afstand van de zaaibedden en de jonge planten. Plaats een kinderwindmolentje bij de desbetreffende beplanting en laat alles zo rustig groeien. 
  • Knip wat takjes tussen de in volle bloei staande lavendel om te drogen. Gedroogde lavendelbloemetjes ruiken heerlijk. Stop ze in een linnen zakje en laat ze geuren tussen je linnengoed. 
  • Maak van kruiden en vruchten uit de tuin zelf heerlijke dorstlessers om, heerlijk in de hangmat of op je tuinset, van te genieten. 

Meer tuinkalenders

Januari

Januari

Tuinkalender - Januari Er groeien nog maar weinig planten in januari, maar er zijn toch wat klusjes in de tuin te doen. Dit is een goede tijd om hekjes en schuttingen te repareren en plannen voor de komende maanden te maken.  Inrichting en aanleg Maak een...

Februari

Februari

Tuinkalender - Februari In januari is het koud, maar in februari kan het nog wel een stuk kouder worden. Slim dus om nu planten extra in de gaten te houden, zodat ze deze periode overleven. In de tuinkalender vind je alle klussen voor februari.   Aanleg en inrichting...

Maart

Maart

Tuinkalender - Maart In maart kun je sommige planten al gaan planten, daarnaast zijn er wat onderhoudsklusjes waarmee je aan de slag kunt. Wat je kunt doen vind je in deze tuinkalender. Aanleg en inrichting Bouw het tuinhuis / berging dat al zo lang op de verlanglijst...

April

April

Tuinkalender - April Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, de lente is het seizoen van de lange weekenden. Nu heb je lekker de tijd om plannen te maken voor de tuin. Ga erop uit voor inspiratie. Aanleg en inrichten Installeer een regenton om kraanwater te sparen.  Rond...

Mei

Mei

Tuinkalender - Mei De 'R' is uit de maand en dus zonder jas naar buiten! Controleer of planten de winter goed zijn doorgekomen en besteed aandacht aan de moestuin. Alles wat je deze maand kunt doen vind je in deze tuinkalende van de maand Mei. Voorbereiden Schrob...

Juni

Juni

Tuinkalender - Juni Juni is de maand waarin vooral de moestuin veel aandacht vraagt. Misschien kun je zelfs al wat groente en fruit oogsten om van te eten. En mocht je op vakantie gaan, dan is dit de maand om iemand te vragen voor je tuin te zorgen.  De moestuin in...

Augustus

Augustus

Tuinkalender - Augustus Hoewel augustus vaak een warme maand is, neemt de groei en bloei van de meeste planten in deze maand al langzamerhand af. Geniet daarom juist nog deze zomerdagen van de tuin. Als je nog op vakantie gaat is het belangrijk om nog wat extra...