Hoe kan ik mijn planten verpotten

01/03/2017

Bijna iedere plant kan in principe in een pot, maar je moet er wel een klein beetje meer voor doen. Daarom moet je potplanten goed verzorgen en als de pot te klein wordt verpotten of snoeien. 

Potplanten verzorgen

Geeft planten in een pot regematig water, want ze moeten het echt van jouw verzorging hebben. Naast water is regelmatig bemesten erg belangrijk als je wilt dat de planten goed groeien. Wat voor soort bemesting hangt natuurlijk erg van de gekozen plant af. Stem de bemesting en het watergeven goed op de plant af. 

Verpotten

En eens in de zoveel jaar vindt je plant het echt heel erg fijn om verpot te worden. De wortels zijn dan volgroeid en er is geen ruimte meer voor mest en water. Je zult het vanzelf zien aan de plant, want het blad wordt dan geel of kleiner. Ook kan het zijn dat de wortels boven de grond uitkomen of juist onder de pot uitgroeien. Je kunt dan een grotere behuizing nemen of de wortels wat terugsnoeien. Planten verpotten kun je het gehele jaar door doen. 

  1. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot.
  2. Kies een nieuwe pot die minimaal drie centimeter groter is.
  3. Merk je dat de kluit erg droog is, zet de plant dan even in een emmer met water. Als er geen luchtbelletjes meer komen dan is de plant verzadigd. 
  4. Stort eerst een laagje potscherven, grind of hydrokorrels. Water blijft hier tussen hangen, en teveel water wordt afgevoerd. Vul hem hiermee voor 1/3 tot de helft. 
  5. Daar bovenop leg je een laag potgrond. Zet de plant er boven op. De bovenkant van de kluit moet twee vingers onder de rand blijven, haal wat potgrond weg of vul het aan om de juiste hoogte te krijgen. 
  6. Dan gaat de plant ui zijn pot. Zitten de wortels een beetje vast, maak die dan eerst goed los voor je hem uit zijn pot haalt. 
  7. Als de hoogte klopt, vul dan rondom de kluit aan met potgrond. Druk de potgrond niet te hard aan. 

Wortels terugsnoeien

Wil je geen andere pot? dan is terugsnoeien van de wortels een optie. Belangrijk is om de wortelkluit en de plant zelf in evenwicht te houden. Dus snoei je de wortels, dan snoei je ook de plant. 

  • Weidse Blik