
Er zijn verschillende soorten hagen. Wintergroen hagen zoals een taxushaag en een coniferenhaag, of bladverliezende, zoals een beukenhaag. Voor hagen gelden een aantal snoeiregels.
Voor een strakke haag kun je gebruik maken van een touw dat je langs de haag spant. Je kunt dehaag snoeien langs het touw, sodat je een mooie strakke haag krijgt. Heb je meer ervaring op dit gebied? Dan kan je het ook uit de losse pols proberen. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor egalere snoei, echter maakt dit het snoeien een zwaardere klus.
De bovenkant van een haag knip je smaller dan aan de onderkant, zodat de hele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen. Knip de takken aan de bovenkant weg om de hoogte te bepalen. Snoei een coniferen haag niet diep terug, laat wat groene takken zitten. De bruine takken binnen in de haag komen anderes in het zicht, wat er al snel lelijk uitziet. Hoe vaker je een haag snoeit, hoe dichter hij wordt.
Wintergroene hagen, zoals de coniferen, kun je meestal nit tot op het kale hout terugsnoeien, deze hagen moet je scheren. Als een van de weinige wintergroene hagen kan dat bij de taxus wel. De beste tijd om te snoeien is van mei tot half juni.
De bladverliezende hagen verdragen snoei erg goed. Het snoeien van deze hagen begint al direct na het planten. Lees meer bij beukenhaag snoeien.
Voor het snoeien gebruik je natuurlijk een heggenschaar, het liefst een elektrische (met een accu) of een motorheggenschaar, dan wordt de haag egaler. Een aanrader qua heggenscharen is een met diverse hulpstokken. Zo kun je aan het basisstuk een verlengstuk vastmaken voor de moeilijke plekken. Met diverse hulpstukken kun je ook het gras trimmen of van het basisstuk zelfs een kettingzaag maken.