Buxus bekalken en bemesten

22/02/2017

Buxus is een sterke plant die veel kan verdragen. Op één voorwaarde: dat hij krijgt wat hem toekomt, namelijk voldoende kalk en een uitgebalanceerde voeding. 

Kalk

Buxus is een kalkvreter. Hij heeft dus veel kalk nodig. Zonder kalk kan hij onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Hij zal dan niet groeien zoals verwacht en vaak ook gebreksziekten vertonen zoals gele of bleke bladrandjes. Dat tekort aan kalk kan gemakkelijk voorkomen worden met een jaarlijkse onderhoudsbekalking. DCM Groen-Kalk® is een zachtwerkende, gekorrelde kalk die vlot oplost en een hoog gehalte aan magnesium bevat, een element dat de bladeren een diepgroene kleur geeft. DCM Groen-Kalk® kan in de tuin in de volle grond gebruikt worden of voor buxus in pot op het terras. Hij verhoogt op een veilige manier de pH van de grond waardoor de buxusplantjes de voedingsstoffen optimaal kunnen opnemen en gebreksziekten voorkomen kunnen worden. 

Aangepaste voeding

Naast kalk heeft uw buxus ook een aangepaste voeding nodig. Voor buxus kiest u best een meststof met een evenwichtige verhouding tussen stikstof en kalium voor een compacte groei en een goede afharding in het najaar. DCM Meststof Buxus bevat bovendien extra zeewierkalk voor een optimale zuurtegraad en magnesium voor een frisgroene kleur van uw buxus. De vrijstelling van de voedingsstoffen gebeurt geleidelijk volgens de noden van de plant. 

Omdat buxus een struik is die vlot en continu wil groeien, geeft u hem tijdens de groeiperiode best ongeveer om de 100 dagen een bemesting met DCM Meststof Buxus. Ook na een snoeibeurt vult DCM Meststof Buxus de voedingselementen in de bodem aan en bevordert ze de hergroei, zodat de struiken snel herpakken. 

Welke voordelen heeft deze meststof? 

  • Evenwichtige verhouding tussen stikstof en kalium voor een compacte groei en een goede afharding in het najaar
  • Met zeewierkalk voor een optimale zuurtegraad
  • Rijk aan magnesium voor frisgroene blaadjes
  • Buxus wortelt oppervlakkig, een goede spreiding van de meststof over het volledige oppervlak is dus noodzakkelijk, dankzij de Minigran® Technology is dit perfect mogelijk
  • Kan ook gemengd worden met de potgrond van uw buxus in pot die uw terras verfraait

Hoe DCM Meststof Buxus gebruiken? 

In vollegrond

Indien mogelijk, oppervlakkig inwerken in de bodem. Bij droog weer beregenen om de werking te versnellen. Na elke snoeibeurt bemesten om de hergroei te bevorderen. 

In perken

Aanplanting 80 - 120 g/m²
Onderhoud 60  - 80 g/m² (in het voorjaar na het snoeien) 

Alleenstaande buxus 

Diameter 30 cm 20 g/plant
Diameter 50 cm 40 g/plant
Diameter 100 cm 80 g/plant 

In hagen 

Breedte 50 cm 60 g per lopende meter
Breedte 100 cm 120 g per lopende meter 

In potten

Bij het inpotten met de potgrond vermengen. Als onderhoudsbemesting, bovenop de pot strooien en lichtjes inwerken. 

Bij het inpotten 2 - 4 g/L potgrond
Om de 3 maanden 1 - 2 g/L potgrond 

Buxus weerstaat geod aan de zon, maar indien deze blootstelling aan de zon gepaard gaat met een droge bodem, worden de blaadjes flets en ogen ze minder mooi. In sommige gevallen kunt u op de blaadjes zelfs beschadigingen door verbranding vaststellen. Daarom is het belangrijk om uw buxus regelmatig water te geven. 

Heeft u slechts enkele buxusstruiken? 
Dan is de DCM Meststof Buxus in een waterbestendig en hersluitbaar zakje iets voor u. Doordat het zakje hersluitbaar is kunnen de meststoffen, na gebruik, proper en geurloos opgeborgen worden tot u ze weer nodige heeft. 

  • Weidse Blik