Regelmatig de siertuin bekalken

22/02/2017

De bodem in uw tuin al van nature verzuren, onder andere door zure regen. Is de zuurgraad of pH van uw bodem te laag of met andere woorden, is de bodem in uw tuin te zuur, dan zullen heel wat planten in uw tuin niet meer in staat zijn om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Hoe kan u dit verhelpen? 

In tegenstelling tot rhododendrons, azalea's, heide, blauwe hortensia's enz. die van een zure bodem houden, zijn er ook heel wat planten die de voorkeur geven aan een zakzure, neutrale of zelfs kalkrijke bodem. Buxus, lavendel en taxus zijn bijvoorbeeld enkele populaire kalkminnende planten. 

Is de bodem in uw tuin te zuur, dan zullen deze planten de nodige voedingselementen niet optimaal kunnen opnemen, wat allerlei gebreksverschijnselen kan veroorzaken, zoals vetraagde groei, bladvergeling enz. 

Een te zure bodem kan u minder zuur maken door hem te bekalken. Aangezien de bodem van nature verzuurt, is een jaarlijkse bekalking met DCM Groen-Kalk® geen overbodige luxe. Uw kalkminnende planten zullen er in ieder geval dankbaar voor zijn, want op die manier verhoogt u de pH van de grond en maakt u de bodem dus minder zuur. 

Uw rhododendrons, blauwe hortensia's, azalea's, heide enz. zullen niet gauw hinder ondervinden van de verzuring van de bodem, ze houden immers van zuur. Deze planten hoeft u dan ook niet te bekalken. 

DCM Groen-Kalk®

  • Verhoogt snel en veilig de pH van de bodem
  • Bevat 15% magnesium voor een diepgroene bladkleur
  • Is een gemakkelijk strooibare en goed oplosbare korrel

Wist je dat? 
Door uw siertuin in het najaar te bekalken, zal de kalk de hele winter de tijd hebben om op te lossen en door te dringen in de grondlaag waar de plantenwortels zich bevinden. Op die manier zal de zuurtegraad tegen het voorjaar dus aangepast zijn aan de meeste planten, waardoor de kans op gebreksverschijnselen kleiner is. Bekalken in het voorjaar kan ook, maar vergeet niet dat de kalk toch wat tijd nodig heeft om in de bodem te dringen en dat het dus even kan duren vooraleer de zuurtegraad overal op peil is. 

  • Weidse Blik