Buxus planten

22/02/2017

Buxus is een allesmansvriend, deze plant past in elke tuin. Een buxus planten in je tuin doe je aan de hand van dit stappenplan. 

Wanneer planten? 

Buxusplanten worden geleverd met losse wortels en worden dan als 'wortelgoed' verkocht. Plant buxus wortelgoed in de wintermaand, vanaf oktober tot april. Zodra de planten gaan uitlopen, is het te laat om wortelgoed te planten, de kans is dan groot dat de buxus niet aanslaat. Kies in de rest van het jaar voor de buxus planten in een pot. 

Buxushaag planten

Het aantal planten per meter is afhankelijk van de maat van de plant. 

  • Hoogte 15 á 20 cm: 7 - 10 stuks buxus planten per strekkende meter
  • Hoogte 20 á 30 cm: 7 - 8 stuks buxus planten per strekkende meter
  • Hoogte 25 á 35 cm: 5 - 6 stuks buxus planten per strekkende meter 

Reken met ongeveer 7 planten per strekkende meter, uitgaande van wortelgoed. Van grotere planten passen er minder op een meter. Bij buxusplanten van bijvoorbeeld 40/50 cm heb je aan 3 planten per meter genoeg. Groter buxusplanten worden met een kluit geleverd, graaf een plantgat wat 1,5 keer de kluitgrootte is. 

Buxus planten

Als voorbereiding voor je een buxus plant, zorg je dat de grond goed doorgespit en bemest is. Buxusplanten hebben een hekel aan natte voeten, spit de grond daarom goed los. Hij houdt van kalk en groeit het beste op een kalkrijke grond. 

  1. Strooi wat kalk (DCM Groen-Kalk) onderin de plantgeul. 
  2. Vermeng de grond met verteerde stalmest - één deel op twee delen grond - Of compost, en schep dit terug bij de wortels. Zorg dat er geen pure mest op de wortels komt, dan verbranden ze. 
  3. Als de buxusplanten goed vast gegroeid zijn, kunnen ze mest opnemen. Kijk op de verpakking voor de dosering. Geef in maart voor de eerste keer mest, herhaal dit na de zomersnoei. 
  4. Buxus heeft een hekel aan natte voeten, zorg dat de grond geod afwatert, leg een drainage aan als je op zware klei tuiniert. 
  • Weidse Blik