
Tomaten zijn lekker en gezond én je kunt zelf tomaten kweken. Struiktomaten kun je goed in een pot kweken. Natuurlijk kun je zelf ook de tomaten gaan kweken, leest hier meer...
Tomaten heb je in vele soorten en kleuren. Je kunt verschillende tomaten kweken, want naast de klimtomaten bestaan er ook struiktomaten. Opvallen genoeg minder bekend, terwijl maar liefst 95% van alle tomatensoorten struiktomaten zijn. Met uitzondering van heel grote tomaten zijn struiktomaten er, net als klimtomaten, in alle soorten en maten, van kerstomaten en intaliaans kruiptomaten tot vleestomaten. Je kunt zelf beide soorten tomaten kweken. En ook voor deze soorten geldt: de rode zijn het gezondst.
Later zaaien dan half mei kan, maar er bestaat dan een grote kans dat de oogstopbrengst dan kleiner is, want de vruchten krijgen minder tijd om te rijpen. Microtomaatjes vormen een uitzondering, omdat die heel snel vrucht zetten en geoogst kunnen worden kun je die nog begin juni zaaien. Over het algemeen kun je het onderstaande aannemen als het om zaaien van tomaten gaat:
Struiktomaten kun je in de volle grond langs een eenvoudig hekwerk zetten. Help ze hier en daar wel een beetje door ze aan het hek vast te binden. Plant kleine struiktomaten 25 centimeter van elkaar, voor grotere tomaten geldt een afstand van zo'n 50 centimeter.
Met de onderstaande stappenlijst kun je gemakkelijk en snel zelf je tomaten kweken:
Je kunt er ook voor kiezen het zaaien over te slaan en direct bestaande planten te kopen. Het bemesten van de planten is dan erg belangrijk. In de DCM Organische Meststof Tomaten zit Kalium, daar worden de tomaten stevig en sappig van.
Tomaten hebben het graag warm en houden van een vochtige en voedingrijke grond. Regelmatig gieten en bemesten is dus de boodschap. Met DCM Meststof Tomaten geeft u uw tomatenplanten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te kunnen groeien en een rijke, smakelijke oogst op te leveren. Deze evenwichtige formule op basis van natuurlijke grondstoffen is speciaal ontwikkeld voor het telen van tomaten. Ze bevat extra veel kalium, wat zorgt voor stevige planten en sappige tomaten. Omdat ze bestaat uit ultrafijne MINIGRAN® - korreltjes, kan ze probleemloos rond de planten of bovenop de pot gestrooid worden. Door ze lichtjes in te werken en daarna te gieten, bevordert u de werking.
Nog gemakkelijker wordt het bemesten van uw tomatenplanten met DCM Vloeibare Meststof Tomaten & Groenten. Ze kan gewoon aan het gietwater worden toegevoegd en op die manier kunt u dus tegelijk gieten en bemesten. Met de meststof begiet u tweewekelijk, terwijl u de planten dagelijks water geeft.
Om te verhinderen dat uw tomatenplantjes meer energie gaan stoppen in de groei dan in de ontwikkeling van vruchten, doet u er goed aan om de nieuwe scheutjes die zich in de bladoksels vormen, regelmatig weg te knijpen. Verwijder daarbij ook meteen de gele en dode bladeren, zo krijgen de vruchten nog meer licht. Worden de planten te hoog, bind ze dan op of geef ze een steuntje. Om de planten bij het oogsten niet te beschadigen, knipt u de rijpe tomaten best los.
Het is erg belangrijk om de tomatenplant veel water te geven. Hoe meer water hij krijgt, des te sappiger, rijper en volle de tomaten zullen worden. Op het moment dat de tomaten rood beginnen te verkleuren, moet je minder water geven. Als je de watertoegift zou doorzetten, barst de tomaat en wordt hij absoluut smakeloos.