Tomaten kweken

24/04/2017

Tomaten zijn lekker en gezond én je kunt zelf tomaten kweken. Struiktomaten kun je goed in een pot kweken. Natuurlijk kun je zelf ook de tomaten gaan kweken, leest hier meer...

Tomaten

Tomaten heb je in vele soorten en kleuren. Je kunt verschillende tomaten kweken, want naast de klimtomaten bestaan er ook struiktomaten. Opvallen genoeg minder bekend, terwijl maar liefst 95% van alle tomatensoorten struiktomaten zijn. Met uitzondering van heel grote tomaten zijn struiktomaten er, net als klimtomaten, in alle soorten en maten, van kerstomaten en intaliaans kruiptomaten tot vleestomaten. Je kunt zelf beide soorten tomaten kweken. En ook voor deze soorten geldt: de rode zijn het gezondst. 

Wanneer kun je tomaten kweken? 

Later zaaien dan half mei kan, maar er bestaat dan een grote kans dat de oogstopbrengst dan kleiner is, want de vruchten krijgen minder tijd om te rijpen. Microtomaatjes vormen een uitzondering, omdat die heel snel vrucht zetten en geoogst kunnen worden kun je die nog begin juni zaaien. Over het algemeen kun je het onderstaande aannemen als het om zaaien van tomaten gaat: 

  • Zaaien: van eind maart/begin april tot half mei
  • Naar buiten: vanaf half mei/begin juni
  • Oogsten: augustus/september

Tomaten kweken

Struiktomaten kun je in de volle grond langs een eenvoudig hekwerk zetten. Help ze hier en daar wel een beetje door ze aan het hek vast te binden. Plant kleine struiktomaten 25 centimeter van elkaar, voor grotere tomaten geldt een afstand van zo'n 50 centimeter. 

Met de onderstaande stappenlijst kun je gemakkelijk en snel zelf je tomaten kweken: 

  1. Strooi het zaad dun in gewone potgrond (bv. in een kweekbakje) en dek het af met een laagje potgrond van één centimeter. Maak de grond vochtig, dek het bakje af met doorzichtig plastic en zet het op een warme plaats. De plantjes kiemen het snelst bij een temperatuur van zo'n 20 ºC. 
  2. Zet het kweekbakje in het licht zodra de zaailingen de kop opsteken. Als ze de eerste blaadjes hebben gekregen, zijn ze groot genoeg om te worden verspeend. 
  3. Zet de sterkste zaailingen elk in een pot met een doorsnee van zeven tot negen centimeter. Microtomaatjes kunnen in een pot met deze maat blijven staan, grote struiktomaten moeten later worden overgeplant. Zet ze in een bak, een kas of een tunnelkas. 
  4. Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met DCM Organische Meststof speciaal voor Tomaten. 
  5. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter ze zijn bestand tegen tomatenziektes. 
  6. Als het tijd is om de tomaten te oogsten, draai je ze stuk voor stuk voorzichtig van hun steel. 

Je kunt er ook voor kiezen het zaaien over te slaan en direct bestaande planten te kopen. Het bemesten van de planten is dan erg belangrijk. In de DCM Organische Meststof Tomaten zit Kalium, daar worden de tomaten stevig en sappig van. 

Tomatenplant verzorgen

Tomaten hebben het graag warm en houden van een vochtige en voedingrijke grond. Regelmatig gieten en bemesten is dus de boodschap. Met DCM Meststof Tomaten geeft u uw tomatenplanten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te kunnen groeien en een rijke, smakelijke oogst op te leveren. Deze evenwichtige formule op basis van natuurlijke grondstoffen is speciaal ontwikkeld voor het telen van tomaten. Ze bevat extra veel kalium, wat zorgt voor stevige planten en sappige tomaten. Omdat ze bestaat uit ultrafijne MINIGRAN® - korreltjes, kan ze probleemloos rond de planten of bovenop de pot gestrooid worden. Door ze lichtjes in te werken en daarna te gieten, bevordert u de werking. 

Nog gemakkelijker wordt het bemesten van uw tomatenplanten met DCM Vloeibare Meststof Tomaten & Groenten. Ze kan gewoon aan het gietwater worden toegevoegd en op die manier kunt u dus tegelijk gieten en bemesten. Met de meststof begiet u tweewekelijk, terwijl u de planten dagelijks water geeft. 

Om te verhinderen dat uw tomatenplantjes meer energie gaan stoppen in de groei dan in de ontwikkeling van vruchten, doet u er goed aan om de nieuwe scheutjes die zich in de bladoksels vormen, regelmatig weg te knijpen. Verwijder daarbij ook meteen de gele en dode bladeren, zo krijgen de vruchten nog meer licht. Worden de planten te hoog, bind ze dan op of geef ze een steuntje. Om de planten bij het oogsten niet te beschadigen, knipt u de rijpe tomaten best los. 

Water geven

Het is erg belangrijk om de tomatenplant veel water te geven. Hoe meer water hij krijgt, des te sappiger, rijper en volle de tomaten zullen worden. Op het moment dat de tomaten rood beginnen te verkleuren, moet je minder water geven. Als je de watertoegift zou doorzetten, barst de tomaat en wordt hij absoluut smakeloos. 

 

  • Weidse Blik