Courgette kweken

22/02/2017

Courgette zijn gezond en makkelijk te kweken. Om straks je eigen courgettes te kunnen oogsten, zaai je in april of mei. 

Courgette zaaien

Courgette kun je voorzaaien in april of mei, binnen of in een muurkas. Stop de zaden ongeveer één duim diep in de grond. Zodra de eerste echte bladeren verschijnen, kunnen ze buiten geplant worden. 

Courgette kweken

Vanaf half mei kun je ook courgette kweken door ze in de volle grond te zaaien, vanaf circa 15 graden. De jonge plantjes zijn nog wat kwetsbaar voor bijvoorbeeld slakkenvraat. Zodra ze vijf echte blaadjes of meer hebben worden de planten stugger en neit meer aantrekkelijk voor slakken. 

Courgettes vragen veel ruimte, reken op zeker 1,5 a 2 vierkante meter per plant. In een warme, humusrijke vochtige maar goed afwaterende losse bodem groeien ze het best. Geef ze in het begin voldoende water. 

Courgetterek

Heb je minder ruimte, maar wil je wel courgette kweken, leid de plant dan over een rek. Zorg voor een stevige constructie. Ranken wortelen vaak door op de grond. Om te zorgen dat ze niet je hele tuin overnemen, knip je ze terug voorbij het punt waar ze wortel schieten. Ze maken dan zijscheuten en blijven doorbloeien. Op deze manier kun je ook op een kleiner oppervlak kweken. 

  • Weidse Blik