Slakken bestrijden

22/02/2017

Slakken zijn vaak ongewenste bezoekers in uw moestuin. Deze beestjes eten gaten in de bladeren en kunnen de planten daarmee grote schade toebrengen. 

Slakken

Zowel huisjesslakken als naaktslakken kunnen je planten aanvreten. Naaktslakken zijn echter de grootste plaag in de tuin en kun je maar beter bestrijden. De weersomstandigheden bepalen de hoeveelheid slakken die te voorschijn komen. Bij een warme vochtige zomer is de kans op slakken groter dan in een droge periode. 

Slakken bestrijden

Er is helaas geen manier om volledig van slakken af te komen. Er zijn wel enkele manier om zo min mogelijk slakken op je planten te krijgen. Hieronder beschrijven we drie manieren die helpen om slakken te bestrijden op een milieuvriendelijke manier. 

Slakken voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt slakken in je tuin voorkomen door vooral planten te plaatsen die ze niet lusten. Wil je toch vraatgevoelige planten in je tuin, ze ze dan naast planten waar de slakken niet van houden. Veel geurende planten, zoals bieslook, houden slakken op een afstand. 

Zorg dt je tuin netjes is, zodat de slakken weinig plekken hebben om te schuilen. Ook kan een goede lenteschoonmaak helpen, omdat door het bewerken van de grond de slakken en eitjes dood kunnen gaan. 

Bayer Garden SmartBayt

Dit is een middel dat voorkomt slakkenvraat van huisjesslakken en naaktslakken aan planten. De korrels op natuurlijke basis kunnen worden toegepast in een omgeving waar kinderen en huisdieren aanwezig zijn. Het middel is speciaal ontwikkeld ter voorkoming van slakkenvraat aan planten. Zodra de slakken van deze korrels hebben gegeten verliezen zij direct hun eetlust in door slakken geliefde planten. 

Slakken verplaatsen

De meeste voor de hand liggende manier is het verplaatsen van de slakken. Het is zeer effectief om zo van de beestjes af te komen, maar kost wel wat meer tijd. Je kunt de slakken oppakken om ze op een andere plek in de natuur weer uit te zetten. Het is verstandig om zodra je een slak ziet, deze te verplaatsen. Zo houd je je tuin redelijk vrij van deze plaag. Als je de slakken liever niet met de hand oppakt, dan kun je daarvoor ook een slakkentang gebruiken. 

 

  • Weidse Blik