Zaaien in bakken

22/02/2017

In het voorjaar zaaien betekent een zomer vol planten. Hier lees je ook hoe je kunt zaaien in bakken. 

Benodigdheden

  • Zaai- en stekgrond
  • Zaden 
  • Potgrond
  • Bloempotjes en plantenlabels (eventueel zelfgemaakt)
  • Vermiculite (= verlichte magnesium korreltjes die de opname en afgifte van vocht regelen en voorkomen dat de bovenlaag van de grond dichtslaat) 
  • Bak om in te zaaien
  • Plastic folie of glasplaat om de zaadjes mee af te dekken

Zaaien in bakken

Je kunt je plantjes al vanaf februari voorzaaien. Hieronder vind je een stappenplan voor het zaaien in bakken. 

Stappenplan

Gebruik voor het zaaien speciale zaai- en stekgrond (DCM). Deze speciale grond is vrij van ziektekiemen, schoon en luchtig en geeft het beste resultaat. 

  1. Vul een bak met zaai- en stekgrond. 
  2. Zaai de zaden zo dun mogelijk en druk de grond goed aan. Je kunt met de punt van het verspeenlepeltje ook gaatjes in de aarde maken, waar je de zaadjes in stopt. Strooi in beide gevallen vervolgens nog een laagje zaai- en stekgrond of Vermiculite over de aarde heen. 
  3. Geef water met een zo dun mogelijke straal. Zodat de zaden niet op een hoopje stromen. Je kunt ze ook met een plantenspuit water geven.
  4. Bedek de bak met een glasplaat of doorzichtig plastic folie. De plantjes gaan snel kiemen. Vanaf het moment dat er groen boven de grond te zien is, kun je de glasplaat of het folie steeds iets langer van de bak afhalen. Doe dat in het begin een paar uurtjes, later kun je het er een dagdeel aflaten. 
  5. Als de kiemplantjes twee of meer blaadjes hebben, kun je ze in een bakje met potgrond zetten. Dit heet verspenen. Gebruik hiervoor de platte kant van het verspeenlepeletje. Hiermee lepel je het plantje met de wortel en grond uit de aarde. 
  6. Vul nu het bloempotje met potgrond en zet heir de zaailingen in. Een potje van krantenpapier kun je straks met het plantje in de volle grond zetten, want de grond zal de krant verteren. Geef het plantje voldoende water. 
  7. De verspeende plantjes kunnen overdag, als het neit vriest, naar buiten. Anders worden ze te slungelig. Dit heet afharden. Het maakt zelf gezaaide planten sterker als ze elke dag iets langer aan koudere lucht worden blootgesteld. 

Donkerkiemers

Let op! Sommige zaden kiemen pas als ze helemaal donker staan. Dit noemen we donkerkiemers. In dit geval is het belangrijk dat de aarde goed wordt afgedekt met bijvoorbeeld Vermiculite. Je kunt ook een krant over de glasplaat of het plastic folie leggen. Zodra het zaad ontkiemt, is het belangrijk dat de plantjes wel voldoende licht krijgen. 

Eenjarige planten

Eenjarige planten kiemen in een bak met aarde die ongeveer 20 graden is. Zet de bak daarom in een verwarmde kamer. 

  • Weidse Blik