Moestuin zaaien

22/02/2017

Hoe je de moestuin zaaien gaat hangt af van het soort gewas dat je wilt kweken. Hieronder vind je drie regels die je moet aanhouden tijdens het zaaien. Een moestuin zaaien kan daarnaast op twee manieren: in rijen of breedwerpig. Lees meer bij zaaien in volle grond. 

Moestuin zaaien

Als je een moestuin zaaien gaat houd je dan aan de drie onderstaande regels. Weten wanneer je wat kunt zaaien? Klik dan hier voor de moestuin zaaikalender... 

  1. Hoe groter de zaden, hoe dieper ze gezaaid meoten worden. Tuinbonen, bijvoorbeeld, zijn vrij groot en worden zeker vijf centimeter diep gezaaid. Slazaatjes zijn klein en worden niet dieper dan een halve tot één centimeter gezaaid. 
  2. Zaai vooral niet te dicht, omdat de planten dan langgerekt, niet stevig genoeg en daardoor vatbaar voor ziekten worden. Vermeng daarom fijn zaad met vochtig zand en zaai ze dan uit. Of schaf er een speciale zaadstrooier voor aan, instelbaar op de grootte van de zaden. 
  3. Druk na het zaaien de grond goed aan en maak die vochtig. Gebruik daarvoor nooit een harde waterstraal, maar bijvoorbeeld een gieter met een omgedraaide broeskop. Daarmee loop je minder kans dat het zaad weggespoeld wordt. 

In rijen zaaien

Om in rijen te zaaien worden geultjes getrokken, die na het zaaien weer worden dichtgemaakt. Trek zo'n geultje met een cultivator of door een lange steel van eens stuk gereedschap met de voet in de grond te duwen. 

Breedwerpig zaaien

Strooi het zaad over de grond uit en hark vervolgens in. Geschikt voor snelle groeiers. Zorg dat het zaad gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld. 

Wisselteelt en combinatieteelt

Het jaar na jaar in hetzelfde bed telen van dezelfde soort groente zorgt voor problemen. Bij koolgewassen bevat de grond na verloop van tijd bijvoorbeeld nog maar weinig stikstof en worden de planten ziek. Daarom is het verstandig om moesplanten niet continu op hetzelfde stukje grond te verbouwen, maar van bed te laten wisselen. Daardoor wordt de balans tussen de behoeften van planten en het voedselaanbod van de grond herstelt. Als een bed te groot is voor één gewas, dan kun je dat combineren met gewassen die dezelfde bodemeisen stellen. 

  • Weidse Blik