Moestuin zaai- en plantklaar maken

22/02/2017

Hoe leg je een moestuin aan? Om te kunnen genieten van groenten uit eigen tuin hoef je heus geen enorme lap grond te hebben of een volkstuin te nemen. Met deze informatie slaagt het moestuin aanleggen altijd. 

Ligging van de moestuin

Misschien wel het belangrijkst voor een vruchtbare moestuin: de ligging. Let op de volgende aandachtspunten als je een moestuin aanleggen gaat. 

  • Zorg dat de grond vlak is en iets afloopt naar het zuidoosten of zuidwesten, zodat (regen)water weg kan lopen. 
  • Laat de ligging van de moesbedden van noord naar zuid lopen. Dan kan de zon tussen de rijen door schijnen, waardoor de gewassen gelijkmatig rijpen. 
  • Kies een zo zonnig mogelijke plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt. 
  • Leg de moestuin niet in de schaduw van bomen. 
  • Zorg voor bescherming aan de noord- en noord-oostkant tegen de wind. 

Moestuin voorbereiden

Inspecteer de grond waar je je moestuin aanleggen wilt. Plakt de grond aan je laarzen, dan is hij nog te vochtig en nog niet klaar om ingezaaid te worden. De grond kan pas ingezaaid worden als de oppervlakte droog en kruimelig is. Schoffel de bovenste 7,5 tot 15 centimeter van de grond goed door. Gebruik voor het egaliseren en gladmaken beide zijden van de hark. Gebruik de tanden om de grond in kleinere stukjes te breken en de platte kant om de grond te verdelen. Ga ermee door tot de grond er mooi egaal uitziet. 

Moestuin indelen

Maak de bedden niet breder dan één meter met daartussen paden van zo'n dertig centimeter. Dan kun je makkelijk zaaien, schoffelen en oogsten zonder al te ver moeten reiken. Leg je een hoofdpad aan, maak dat dan 75 cm breed als je er met een kruiwagen overheen wilt kunnen rijden. Een goede indeling is het moesgedeelte in acht bedden te verdelen. Daarmee kun je alle groenten telen en voor de blad- en vruchtgewassen (die over het algemeen het meest populair in de keuken zijn) iets meer ruimte nemen. Bij combinatieteelt vind je welke gewassen elkaar gunstig en ongunstig beïnlvoeden, houd daar rekening mee. 

Moestuin zaai- en plantklaar maken

3 stappen om uw groentebedjes optimaal te spreiden: 

STAP 1:
Alleen bij de juiste zuurtegraad kunnen groenten voedingsstoffen in voldoende mate opnemen. In de meeste moestuinen is de zuurtegraad of pH te laat en moet er dus bekalkt worden om deze pH te verhogen. Gebruik hiervoor de gekorrelde DCM Zeewierkalk Korrel, die vlot strooibaar is en snel oplost. Hierbij geeft u ook extra calcium die de bodemstructuur verbetert en een onmisbaar element is voor lekkere groenten. Bovendien is deze kalk van nature rijk aan sporenelementen, een extra bron van vitamines voor de planten. Bekalken kan vanaf het najaar tot het voorjaar. 

STAP 2:
Voor een goede ontwikkeling van het wortelgestel moet de bodem luchtig zijn en voldoende actief bodemleven bevatten. De structuur kan verbeterd worden door er organisch materiaal aan toe te voegen. Door jaarlijks DCM Gedroogde Koemest in te werken, zal de structuur van uw bodem beter worden. Voor planten betekent dit dat ze periodes van zware neerslag of aanhoudende droogte veel gemakkelijker kunnen trotseren. 

STAP 3:
Breng tot slot de voedingstoestand van de bodem op peil. Dit kan perfect met de DCM Meststof Groenten & Fruit. Deze meststof vormt een ideale voedingsbron die dagelijks beschikbaar is voor de plant en dit gedurende de ganse teelt. 

Moestuin zaaien

In de moestuin kun je in rijen zaaien of breedwerpig zaaien. Lees meer bij moestuin zaaien. 

  • Weidse Blik