
De laatste jaren schieten ze echt als paddenstoelen de grond uit: de moestuintjes! Niets leuker dan je groenten, kruiden en fruit te verbouwen op jouw eigen stukje grond. Vind jij zo'n eigen moestuin ook super leuk, maar je hebt geen idee hoe dat moet? Wij helpen jou hieronder een handje op weg.
Stap 1: Bedenk welke groenten je wil verbouwen
Als je een moestuin-leek bent, kan je de neiging hebben nogal enthousiast te beginnen. Toch is het handig om te bedenken welke groente je zal gaan eten. Onthou daarbij dat bijvoorbeeld pompoen, tomaten en pepers het hele seizoen groeien. Voor die groenten heb je dus waarschijnlijk niet veel planten nodig. Andere groenten groeien maar één keer, zoals radijs, wortel en maïs. Daarvan zou je dus meer kunnen planten.
Stap 2: Kies het perfecte plekje
Wat je ook gaat planten of hoe groot je moestuin ook is, er zijn altijd een paar dingen die belangrijk zijn. Hou die dus in gedachten bij het kiezen van de plek van je moestuin:
Volle zon
Ten eerste hebben de meeste groenten volle zon nodig, 6 tot 8 uur per dag. Als ze niet genoeg licht krijgen, zullen ze minder groeien en zijn ze ook vatbaarder voor ziekten of aanvallen van insecten. Let op dat je de moestuin niet net onder een boom plant die schaduw geeft. Heb je nou geen plek met volle zon beschikbaar, dan kan je alsnog bepaalde groenten planten. Groenten met veel blad, zoals spinazie en sla, doen het in zo'n geval prima.
Genoeg water
Daarnaast moet de moestuin genoeg water krijgen. Veel groenten kunnen niet tegen droogte dus geef ze genoeg water. Het gaat namelijk niet alleen om het oppervlak dat nat moet zijn, maar vooral om de wortels die dieper liggen. De aarde moet tot zeker 10 centimeter diep goed bewaterd zijn. Dit puntje hangt samen met het volgende, namelijk:
Goede bodem
Tot slot moet een moestuin een goede bodem hebben. Net als bij een gewone tuin is dat essentieel voor succes. De meeste groenten doen het het best in een vochtige, goed doorlatende bodem. Als het even kan met een goede organische samenstelling; met compost bijvoorbeeld. Maar de meeste potgrond is ook goed genoeg. Verder moet de grond vlak zijn en iets aflopen, zodat het water weg kan lopen. Let op: het water moet dan wel weglopen, maar de voedingsstoffen niet! Zorg daarom voor een rand om de moestuin heen, zoals een borderrand of een richeltje. Een houten bak is hiervoor natuurlijk ook hartstikke handig. Er zijn zelfs speciale bakken voor moestuinen.
Stap 3: Zaai op het goede moment
Voordat je begint met planten moet de grond zijn voorbereid. Als de aarde onder je schoenen plakt, is de grond nog te vochtig om te worden ingezaaid. Schoffel de grond totdat deze er mooi egaal uit ziet. De eerste jaren spit je de grond steeds om, maar daarna maak je alleen de bovenste vijf centimeter los. Het echte spitwerk hoe je dan niet meer te doen.
Je doet er goed aan om de grond te bemesten. Dat kan het beste met compost. Daarmee verbeter je de structuur van de grond en voeg je voedingsstoffen toe.
Stap 4: Looppaadje
Als je hier plek voor hebt, kan je een looppaadje naast de moestuin maken of tussen twee delen van je moestuin. Je kan er bijvoorbeeld houtsnippers op strooien. Of gebruik houten planken als pad.
Stap 5: Groenten in een pot of bak
Heb je geen tuin of geen plek om een moestuin aan te leggen? Geeft niks! Je kan ook prima groenten verbouwen in potten of houten bakken. Die kan je bijvoorbeeld op je balkon neerzetten. Zier er superleuk uit! Hou wel rekening met de eigenschappen van de verschillende soorten groenten; soms is een bepaalde soort groente niet zo geschikt om in een pot te verbouwen. In een pot heb je nou eenmaal weinig ruimte: als de oogst dan niet groot is, heb je heel lang gewacht voor maar een kleine opbrengst. Dat is bijvoorbeeld zo bij spinazie, bij zomerbroccoli en koolrabi. Om precies te weten welke groenten geschikt zijn voor in potten en welke niet, doe je er goed aan even een speurtochtje op het internet te doen.