
Door mos, onkruid en maaien ontstaat er een soort viltlaag op het gazon waar water, licht en lucht maar moeilijk doorheen kunnen. Daarom moeten we het gazon verticuteren.
Een dunne viltlaag van ongeveer één centimeter is goed voor het gazon. Deze laag beschermt het gazon namelijk tegen hitte en verlies van water. Echter, als de laag te dik wordt, is het tijd om het gazon te verticuteren. Je kunt het gazon het best twee keer per jaar verticuteren: in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus.
Mos ontstaat wanneer de grond in slechte staat is. Te weinig zuurstof, structuur en voedingsstoffen in de bodem zorgen ervoor dat mos het wint van gras. Schaduw of te kort maaien kunnen ook de oorzaak zijn van mos. Wat tegen een viltlaag en mos helpt, is verticuteren. Verticuteren is een beetje te vergelijken met schoonmaken. Door met een speciale verticuteermachine over de grasmat te gaan, worden mos en de viltlaag verwijderd en de wortels doorgesneden. Doordat de wortels worden afgesneden kan er niet direct nieuw mos gevormd worden. Het gras kan weer ademen en het water kan weer bij de wortels van het gras komen.
10 stappenplan hoe u het beste het gazon kunt verticuteren en nog belangrijker hoe u het gazon vervolgens het beste kunt onderhouden om mosgroei te voorkomen of in iedergeval te verminderen.
STAP 1:
Zorg dat het gras een beetje vochtig is voor u begint, sproei indien nodig even het gras. Dit zorgt voor een snel herstel en natuurlijk groei van het gras.
STAP 2:
Maai vervolgens het gras en zorg ervoor dat de afgesneden grassen van het gazon verwijdert worden. Hierdoor kan de verticuteer hark of verticuteermachine makkelijker bij de mossen komen.
STAP 3:
Stel vervolgens de messen van de verticuteermachine af, deze meoten ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen als er een dikke viltlaag, bij een dunnen viltlaag volstaat 0,5 centimeter.
STAP 4:
Vertictueer het gazon nu eenmaal in de lengte richting. Dat wil zeggen dat u in rechte banen in de lengte het gazon overgaat.
STAP 5:
Verticuteer het gazon nu eenmaal in de breedte richting. Dat wil zeggen in rechte banen in de breedte over het gazon. U kruist als het ware de horizontale banen.
STAP 6:
Hark de dode mossen uit het gras.
STAP 7:
Zaai eventueel gras op de kale plekken of leg nieuwe graszoden aan.
STAP 8:
Bemest het gazon waardoor de groei van het gras bevordert wordt. De grote kale plekken kun je eventueel bijzaaien met een graszaad.
STAP 9:
Kijk waardoor mos kale plekken ontstaan zijn, kijk of het mogelijk is om meer zon op die plekken te laten vallen. Misschien is het mogelijk om enkele takken te snoeien zodat er meer zonlicht op het gazon schijnt. Mos kan namelijk niet goed tegen zonlicht.
STAP 10:
Doe een bodemtest om de zuurgraad van het gazon vast te stellen en stuur eventueel bij door kalk of ijzersulfaat aan het gazon toe te voegen.