Mos verwijderen

Mos verwijderen

22/02/2017

Mosvorming in een gazon komt vaak voor en is meestal ongewenst. Mos vormt een dikke laag, regenwater blijft in het bos hangen waardoor het gras verdroogt en het niet wortelt in het mos. Gelukkig zijn er ook oplossingen en kun je mos verwijderen. 

Mos in het gazon

Mos in het gazon kan drie verschillende oorzaken hebben: 

  1. Er zijn schaduwplaatsen onder bomen of er is sprake van schaduw van je huis. Mos ontstaat op deze donkere en vochtige plaatsen. Gras is niet goed bestand tegen weinig zonlicht en nattigheid, dus valt er gras weg en komt het mos hiervoor in de plaats. 
  2. Het gras te kort maaien in het najaar kan een andere reden zijn. Hierdoor raakt het gras het vitale bovenste deel kwijt en je ziet dat mos vervolgens deze plaats inneemt. 
  3. Doordat de grond te zuur is, kan het gras onvoldoende voeding tot zich nemen en verzwakt het. En het mos groeit graag op zure gronden. Vooral zandgrond verzuurt snel. 

Mos verwijderen

Het groeien van mos is gelukkig goed te behandelen, afhankelijk van de redenen. 

  • Bij een te zure grond komt kalk van pas. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de bodem verhoogt, mos verschrompelt en bruin wordt. Door de verhoogde zuurgraad nemen graswortels beter mest op. Let op: kalken is niet hetzelfde als bemesten en er moet minstens 6 tot 8 weken tussen kalken en bemesten zitten. Lees meer bij kalkstrooien. 
  • Organische meststoffen kunnen ook een indirecte werking tegen mos hebben en ervoor zorgen dat mos op een natuurlijke manier tot in de wortel verdwijnt. Tegelijkertijd wordt door de meststof het gazon gevoerd met voeding rijk aan kali waardoor het gras een hogere weerstand krijgt en zo beter bestand is tegen betreding, droogte en vorst. Een ideale bemesting hiervoor is DCM GazonPur®
  • Gebruik meststof in het voorjaar; in de maanden maart, april en mei. Je kund de meststof ook gebruiken in oktober voordat de mosvorming tijdens de winter gaat plaatsvinden. Gebruik bij voorkeur een strooiwagen voor een gelijkmatige verdeling. Kijk in de onderhoudskalender welke meststof geschikt is voor uw gazon.
  • Om mos te verwijderen moet je verticuteren. 
BEMESTINGSSCHEMA VOOR EEN GAZON MET MOS:   
Regeling zuurtegraad  
oktober - april DCM Groen-Kalk® 1 - 1,5 kg/10 m²
Bemesting  
maart - mei DCM Meststof Gazon Pur® * - 1,5 kg/10 m²
juni - juli DCM Gazonmeststof 0,5 - 1 kg/10 m²
september - oktober DCM Mestostof Gazon Pur® ** - 0,5 kg/10 m²

* Bij voorkeur te gebruiken bij vochtig weer en een minimumtemperatuur van 10 - 15 ºC

** Herhaal een bemesting in het najaar, dan krijgt het mos ook in de winter nauwelijks kansen

 

  • Weidse Blik