Kalkpoten bij vogels

Kalkpoten bij vogels

21/02/2017

Kalkpoten bij vogels zijn niet dodelijk maar wel heel erg onplezierig voor het dier. Het komt voornamelijk voor bij wat oudere zangvogels, parkieten en papegaaien. Bij deze laatste dieren zijn meestal het eerst de snavel en oogleden aangetast en pas later kunen de poten meedoen. 

Jeuk en ongemak
Kalkpoten zorgen voor veel jeuk en ongemak. Eén van de eerste kenmerken is dat de vogel nogal vaak aan zijn pootje(s) zit te pikken. Bij nader onderzoek zult u wat korstjes kunnen ontdekken. Soms kan de poot wat verdikt zijn en tussen de korstjes kan pus voorkomen. 

Mijt
Kalkpoten worden veroorzaakt door een mijt, die zich een weg baant door de hoornige delen van de poothuid. Hier voedt de mijt zich met het bloed van de vogel en legt hier ook haar eitjes. Dit veroorzaakt de kalkpoot doordat het hoorn gaat woekeren als reactie op de infectie. Hierdoor kunnen de vogels ook moeilijker op hun stokjes zitten en uiteindelijk kunnen ze ook qua conditie achteruitgaan en vatbaar worden voor andere ziekten. Er zijn goede mogelijkheden om kalkpoten te behandelen. Wacht hier echter niet te lang mee, de vogel heeft er zichtbaar last van en zijn conditie kan snel achteruitgaan. 

Wat te doen bij Kalkpoten? 
De aangetaste delen moeten worden ingesmeerd met slaolie, waaraan jodium is toegevoegd. Een andere therapie is de poten enige tijd in warm sodawater te dompelen en vervolgens de poten met behulp van een pernseeltje in te strijken met terpentine. Na deze behandeling dienen de poten ingesmeerd te worden met vaseline. Wanneer dit om de dag minimaal drie keer herhaald wordt, dan stikken de mijten bij gebrek aan zuurstof. 

  • Weidse Blik