Verzorging van je kippen

17/05/2017

Kippen moet je goed verzorgen en mag je best wel eens verwennen. Zorg voor een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving en voldoende afleiding want ze vervelen zich snel. 

Kortwieken
Sommige kippenrassen zijn uitsluitende vliegers. Laat je kippen daarom kortwieken. Zo voorkom je dat ze ontsnappen. De dierenarts kort dan aan één kant een paar vleugelpennen. Dit is volledig pijnloos, je kunt het vergelijken met het knippen van je nagels. Jonge kippen mag je vanaf 8 weken laten kortwieken. Waarschijnlijk moet je dit bij jonge kippen wel een paar keer herhalen, omdat tijdens de rui nieuwe slagpennen groeien. Kortwiek de nieuwe pennen als ze volgroeid zijn. Let op want kippen springen vrij hoog, ook als ze gekortwiekt zijn. 

In de rui 
Kippen zijn één keer per jaar in de rui, waarbij ze hun hele verenpak vernieuwen. De ruiperiode begint meestal in augustus en soms al begin juli. Je kippen worden kaal, vermageren en leggen weinig of geen eieren. Ze steken dan al hun energie in een nieuw pak veren. De rui is bij elke kip anders. De een heeft veel tijd nodig, anderen zijn plotseling bijna helemaal kaal en krijgen meteen nieuwe veren. Schrik niet als het hok opeens vol met veren ligt. De rui duurt gemiddeld 2 maanden. 

Nagels knippen 
Kippen scharrelen bijna de hele dag. Hierdoor slijten hun nagels vanzelf. Je hoeft de nagels dus niet te knippen. Zij ze toch te lang? Knip ze dan bij. Bijvoorbeeld bij mank lopende kippen of kippen met een teenafwijking waardoor het nageltje de grond niet raakt. 

Kip oppakken 
Een kip vang je het makkelijkst in de schemering, dan zijn de dieren het rustigst. Zorg dat ze in het hok zitten en niet kunnen vluchten. Pak de kip in een snelle beweging van de stok of van de grond. Jaa niet lang achter ze aan. Een kip vliegt, hangt aan zijn vleugels. Pak een kip daarom aan de basis van zijn vleugels vast. Pak met 1 hand de twee vleugels zo dicht mogelijk bij de romp vast en steek 1 of 2 vingers tussen de vleugels. Zo voorkom je dat de gewrichten knellen of beschadigen. Ondersteun de kip met je andere hand. Dan dragen de vleugels niet het hele gewicht. 

Actieve kippen 
Kippen scharellen het liefst de hele dag rond. Heb je een kleine tuin of houd je de kippen in een buitenren? Dan vervelen ze zich snel. Tips om je kip actief te houden: 

  • Met een pikschaal kunnen ze de hele dag naar kleine zaden en granen pikken. 
  • Hang een hoge ruif met groenvoer of ruwvoer op waar ze moeilijk bij kunnen. 
  • Vul een kippenvoederbal en vul deze met voer of graan. 
  • Verwen je kippen regelmatig met een verse graszode in de buitenren. 
  • Zet een paar afgezaagde boomstammetjes of zelfgemaakte verhogingen in de tuin of ren. 
  • Plant een paar struiken of boompjes waaraan (niet giftige) besjes groeien, zoals bramen. 
  • Plant boompjes met grote bladeren of maak een overkapping, zo blijven de kippen droog tijdens regenbuien. 

In het begin snappen de kippen de spelletjes misschien niet meteen. Maar zodra 1 kip het trucje snapt, volgt de rest snel. 

  • Weidse Blik