De gezondheid van je kippen

17/05/2017

Houd de gezondheid van je kippen altijd goed in de gaten. Bekijk je kippen regelmatig en onderzoek ze zorgvuldig als ze zich anders gedragen. 

Net als andere vogels gaat een zieke kip 'bol' zitten. Ze houdt haar veren dan iets van het lichaam af. Heeft je kip neus- of ooguitvloeiing, haalt ze moeilijk adem of maakt ze reutelende geluiden bij het in- of uitademen? Ook dan is ze ziek. Let ook op de manier van bewegen en de ontlasting. Pak je kippen af en toe op en voel dan aan het borstbeen. Als dat voelt als een scherpe kam is ze al langer ziek. 

Parasieten 
Bij de kip komt de bruine lichaamsluis en de rode bloedluis voor. De bruine luis is de minst schadelijke. Deze zit vooral op de buik en rond de cloaca en eet huidschilfers. Hij veroorzaakt onrust en irritatie van de huid waardoor de kippen tussen hun veren pikken en minder eieren leggen. De rode bloedluis is eigenlijk een mijt en een stuk schadelijker omdat hij bloed zuigt. Een kip kan bloedarmoede krijgen en haar conditie neemt af. Bloedluis is alleen 's nachts actief kruipt overdag terug in de gaten en kieren van het hok. Op het houtwerk zie je dan een zilvergrijze aanslag van de vervelde mijten. Spuit het hok preventief in met bloedluisspray en begin hier al mee in de winter. Dan krijgen de luizen geen kans. 

Wormen 
Wilde vogels en slakken besmetten kippen met wormen. Als de kip eenmaal besmet is, komt de infectie vaker voor. Laat de kippenmest daarom regelmatig onderzoeken. Besmette kippen krijgen doffe veren, diarree en vermageren. De ontlasting kan bloederig of slijmerig zijn. Aan een langdurige worminfectie kunnen ze zelfs doodgaan. Geef besmette kippen een antiwormmiddel. Helaas kun je kippen niet preventief behandelen. 

Kalkpoten 
Krijgt je kip ineens rare dikke schubbige poten? Dan zit er een mijt onder de normale schubben en in de huid van de kale poten. Kalkpoten jeuken en veroorzaken wonden. Als je de poten insmeert met vaseline krijgen de mijten geen lucht en stikken ze. Helpt dit niet? Ga dan naar je dierenarts. 

Coccidiose 
Vooral jonge kippen en kuikens hebben in de zomer last van coccidiose. Deze ziekte herken je aan de bolle houding (vleugels laag, borst hoog) en bloederige of slijmerige ontlasting. Jonge dieren gaan snel achteruit omdat ze niet of weinig eten. Behandel ze met een anticoccidiosemiddel. Na een enstige besmetting is de kans groot dat de ziekte terugkomt. Ook de volgende generatie krijgt het door contact met de besmette ondergrond. Maar ontsmetten of de grond vernieuwen is niet voldoende. Controleer regelmatig de kleur en vastheid van de ontlasting en laat de dierenarts de mest onderzoeken. 

Maagdarmstoornis 
Een maagdarmstoornis komt vaak voor. De hoofdoorzaak is stress en de symptomen zijn diarree en vermagering. Door een tekort aan vitamines gaat de weerstand achteruit. Je behandelt een stoornis gemakkelijk met maïsmeel, melkpoeder of yoghurt. Ook vitamines in het drinkwater kalmeren de darmflora. In ernstige gevallen geef je een medicijn om infecties te voorkomen. Voldoende maagkiezel voorkomt maag- en darmstoornissen. 

Kippensnot 
Acute coryza of kippensnot is een besmettelijke bacterieziekte die vaak in het begin van de winter optreedt. Je behandelt de ziekte met antibiotica. Besmette kippen niezen vaak en hebben tranende, gezwollen of zelfs etterende oogjes. Zitten de ogen helemaal dicht? Maak ze dan dagelijks schoon met warm water. Kippen in de rui zijn vatbaarder voor kippensnot. 

Kropverstopping 
Kropverstoppingen komen gelukkig niet vaak voor. De krip raakt verstopt als een kip te veel bodembedekking, lang gras of een vreemd voorwerp gegeten heeft. De verstopping is meestal goed te verhelpen. 

 

  • Weidse Blik