Voeding voor een drachtige merrie

27/03/2017

Je hebt een 4 jarige drachtige merrie en ze is nu zo'n drie maanden drachtig voor de eerste keer. Is het nodig haar bij te voeren met krachtvoer nu zij volledig weidegang krijgt? Zo ja, moet dit al een speciaal product zijn voor drachtige merries of komt dit pas later? 

Voeding drachtige merrie heeft een grote invloed op het veulen 
De voeding van het veulen begint niet op het moment dat het geboren wordt, maar al daarvoor. Uit onderzoek is gebleken dat de voeding van drachtige merries een grote invloed heeft op het vóórkomen van beengebreken bij veulens op latere leeftijd. Bij tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kan namelijk de aanleg voor beengebreken zoals OC/OCD ontstaan. Vandaar dat het zo belangrijk is om al in de laatste 3 maanden van de dracht te starten met Pavo's merriebrok Pavo Podo®Lac. Hierin zitten alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en sporenelementen. 

Hierbij een overzicht wat je wanneer aan je drachtige merrie kunt geven: 

  • In de 1ste t/m 8ste maand voer je een drachtige merrie net als ieder volwassen paard. Je merrie krijgt volledige weidegang, vaak is dan het bijvoeren van krachtvoer niet nodig als zij goed op gewicht is en voldoende energie heeft. Wel kun je haar elke dag een compleet vitaminen, mineralen en spoorelementen supplement geven, bijv. Pavo VitalComplete
  • Met de komst van een veulen, verandert de voedingsbehoefte van de merrie enorm. Dit begint in de laatste 3 maanden van de dracht, wanneer het veulen in de baarmoeder een enorme groeispurt doormaakt. Je drachtige merrie kan je vanaf de 8ste maand van de dracht gaan voeren met Pavo Podo®Lac (Nr. 1) in plaats van haar dan normale krachtvoer. Het gewicht van het ongeboren veulen (volwassen gewicht 600kg), neemt dan toe van 20 kilo naar 55 kilo. Dat betekent in die periode een groei van 12 kilo per maand. Na de geboorte groeien de veulens nog veel harder. Groeicijfers van 750 tot 1000 gram per dag zijn heel normaal. De voedingsstoffen die voor deze groei nodig zijn, worden in de baarmoeder via de bloedstroom en na de geboorte via de merriemelk door  de merrie doorgegeven. Geef eerst dezelfde hoeveelheid Pavo Podo®Lac als het normale rantsoen en voer jouw merrie naar behoefte meer merriebrok en ruwvoer naar mate het einde van de dracht nadert, zonder haar onnodig te laten vervetten. 
  • De eerste 3 maanden van de lactatie heeft de merrie nog een verhoogde energiebehoefte en kun je de Pavo Podo®Lac blijven geven. Als het veulen 3 weken oud is, kun je die met Pavo Podo®Start (Nr.2) gaan voeren en zo je merrie ontzien. Daarnaast eten de veulens dan ook al ruwvoer of gras mee en kan de voergift aan de merrie naar behoefte eventueel al worden verminderd. Als het veulen wordt gespeend, moet de merrie van de Pavo Podo®Lac worden afgehaald en kan zij weer op haar oude rantsoen worden gezet. 

 

  • Weidse Blik