Zand en Mest eten...

08/05/2017

Soms eten paarden zand of mest. Dit kan leiden tot zandkoliek of verstoppingen. Zandkoliek is een veelvoorkomende oorzaak van koliek en kan levensbedreigend zijn. Meestal heeft zand eten een reden. Als je weet te achterhalen waarom je paard dit doet, liggen oplossingen voor de hand. 

Zand eten
Zand eten kan voortkomen uit verveling of bij gebrek aan hooi of gras. Heel soms eet een paard zand doordat hij een grotere behoefte aan mineralen heeft (lagere weerstand of verharen). Het kan ook zijn dat het gras op de weide zo kort is dat zelfs de wortels opgegeten worden. Op die manier gaat het ongemerkt. In andere gevallen gaat het om kopieergedrag van een gewoonte die hij heeft opgepikt bij soortgenoten die in de wei stonden. 

Wat kan ik doen?
Je kunt zand eten voorkomen door je paard niet op al te kale weides te laten grazen. Loopt hij dagelijks een paar uur in de paddock, voer dan buiten ook wat hooi, zodat hij continu wat te eten heeft en niet uit verveling zand gaat eten. Heb je de pech dat je vierbenige vriend snel dik wordt, geef dan hooi met veel stengels erin. Zo kan je namelijk wel voldoende geven als afleiding en buikvulling, zonder dat er teveel voedingsstoffen opgenomen worden. 

Mest eten 
Mest eten bij jonge veulens heeft een functie en is normaal. Op die manier nemen zij belangrijke micro-organismen en bacteriën op voor een gezonde darmflora. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom een volwassen paard mest eet. Veelal gebeurd dit vanwege een tekort aan ruwvoer (er is niets anders te eten) of uit verveling. Dit gedrag is dus niet normaal: het heeft een oorzaak die opgelost dient te worden. 

Wat kan ik doen? 
Gras, hooi of kuilvoer is belangrijke voeding voor jouw paard. Zorg er daarom voor dat er verdeeld over de hele dag voldoende van verstrekt wordt. Zeker als de dag doorgebracht wordt in een paddock of kale weide, is het noodzakelijk om hooi of kuil bij te voeren. Wanneer hij snel dik wordt, geef dan hooi met veel stengels erin. Stengelig hooi is langer doorgegroeid en bevat minder energie en eiwit. Zo kan je namelijk wel voldoende geven als afleiding en buikvulling, zonder dat het veel voedingsstoffen bevat. 

Hoe kom ik er achter? 
Om erachter te komen of jouw paard teveel zand binnenkrijgt, kun je een paar keer per jaar een zandtest doen. Los 5 of 6 mestballen op in een afwasteiltje. Als er na een uur meer dan een theelepel zand op de bodem ligt, is de kans groot dat de hoeveelheid zand in de darmen tot verstopping en koliek kan leiden. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts. Door je paard regelmatig extra voeding te geven dat is gericht op een goede vertering, komt er een beschermende laag in de darmen waardoor zand minder gemakkelijk ophoopt en steeds voldoende wordt afgevoerd. 

  • Weidse Blik