
Is je paard te mager? Als je paard achter de ribben, bij de flanken, is ingevallen, dan duidt dat op een ruwvoertekort. Als je de ribben van je paard kan zien en de achterhand is ingevallen (heupbeenuitsteeksels zijn goed te zien), dan is je paard inderdaad te mager. Het kan ook zijn dat je paard misschien niet echt mager is, maar wat meer bespiering moet krijgen.
De oorzaken van een mager paard
Als je paard te weinig gewicht heeft, kan dat verschillende oorzaken hebben:
Een mager paard dikker krijgen
In eerste instantie is het verstandig om naar de oorzaak te kijken. Misschien krijgt je paard gewoon te weinig energie binnen, dan is het een kwestie van meer vezels, vetten en eiwitten voeren. Maar hij kan ook iets onder de leden hebben waardoor hij te mager is. Onderstaand 10 tips om je magere paard weer op gewicht te krijgen.
1. Laat een bloed- en mestonderzoek doen (door: dierenarts)
Bij een bloedonderzoek let je op ziektekundige oorzaken van ondergewicht. Zo wordt gekeken of de lever, nieren en darmen van je paard naar behoren werken. Of dat er misschien ontstekingsprocessen of een virus een rol spelen. Bij het mestonderzoek wordt gekeken naar eventuele wormen en zand in de mest.
2. Controleer het gebit
Bij gebitsproblemen kan het zomaar zijn dat je paard minder eet en daardoor afvalt. Laat daarom ook altijd even de tanden controleren door de tandarts.
Indien de tanden en het bloed- en mestonderzoek goed zijn, kun je een speciaal voedingsschema op gaan stellen om een toename in gewicht te stimuleren (advies van: voedingsdeskundige).
3. Zorg voor ruwvoer van goede kwaliteit
Van arm vogeltjeshooi en -stro kunnen paarden niet groeien. Geef een paard dat dikker moet worden goed voedzaak hooi of voordroogkuil en vermijd grofstengelig en moeilijk verteerbaar ruwvoer. Dekwaliteit en de voedingswaarde van ruwvoer kunnen per partij verschillen.
4. Geef onbeperkt ruwvoer
Van nature zoeken paarden de hele dag naar voedsel. Als er onbeperkt ruwvoer beschikbaar is, dan zal je paard ook de hele dag kunnen eten en dus sneller op gewicht komen.
5. Geef je paard (meer) weidegang
Van weidegang komen paarden vaak het snels op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan is de zomer. In de winter groeit het gras niet en zijn de gehaltes lager. In het najaar zie je daarom vaak dat paarden wat terugvallen in gewicht.
6. Kies voor geëxpandeerde broekken en/of gepofte muesli
Goed verteerbare voeding is belangrijk. Kies daarom voor krachtvoer, waarbij de granen door verhitting ontsloten zijn, zoals Pavo EnergyControl en Pavo SportsFit. De grondstoffen zijn onder druk verhit, waardoor het zetmeel bijna volledig verteerbaar is in de dunnen darm. In de blinde- en dikke darm wordt vervolgens veel minder melkzuur gevormd. De zuurgraad verlaagt hierdoor niet en er ontstaan geen giftstoffen vanweg het afsterven van micro organismen.
7. Geef een olie- of vetrijk rantsoen
Olie is een bron van duurenergie. Je paard krijgt er meer energie van, maar wordt niet heet. Voeg plantaardige olie toe aan het rantsoen of kies een krachtvoer met een wat hoger vet- of oliegehalte. Voer je sportpaard bijvoorbeeld Pavo SportsFit (muesli), Pavo EnergieControl (brokken) of Pavo TopSport. Pavo 18Plus is afgestemd op de behoefte van oudere paarden. Denk ook eens aan een slobber als Pavo SlobberMash als extraatje!
8. Stem het rantsoen af op de hoeveelheid arbeid
Wanneer je flink traint en je paard wat schraal wordt, dan betekend dit dat je te weinig energie en eiwit voert in verhouding tot de arbeid die je paard verricht. Het is verstandig om dan over te schakelen op een energierijke brok of muesli.
9. Geef je paard voldoende eiwit
In voer speciaal voor dragende en lacterende merries zit altijd een verhoogd eiwitgehalte. Een merriebrok (Pavo PodoLac) is voor een mager paard dus zeker een idee, omdat je dan ook de spierontwikkeling ondersteunt. Een ouder paard kan door zijn minder efficiënte verteringsstelsel minder goed eiwitten verteren dan een jonger paard. Een oud paard heeft daardoor relatief meer eiwit nodig in het rantsoen om op gewicht te blijven en spieren te behouden. Pavo 18Plus is daarom een speciaal afgestemd voer op oudere paarden met een verhoogd eiwitgehalte.
10. Help de darmgezondheid met ontsuikerde bietenpulp
Pavo SpeediBeet is een product wat veel pectine bevat, een oplosbare vezel die nog beter verteerbaar is dan de vezels in ander ruwvoer. Deze bietenpulp is hierdoor een fantastische bron van heel veel langzaam vrijkomende energie en perfect geschikt voor wedstrijdpaarden. Pectine heeft een prebiotische werking, wat betekent dat de vezels de groei van gezonde bacteriën in de darmen ondersteunen. Het is daarmee geschikt om magere paarden op gewicht te brengen!