Krijgt jou paar genoeg vitaminen

25/11/2017

3 situaties om te testen of jouw paard genoeg vitaminen en mineralen krijgt

Een gezond rantsoen voor een paard bestaat uit ruwvoer, wat je naar behoefte aanvult met krachtvoer. Alleen is de hoeveelheid vitaminen, mineralen én sporenelementen die een paard hiermee binnenkrijgt vaak niet voldoende. Maar hoe weet je nu of jouw paard tekorten heeft? 

 

Wat deze vraag lastig maakt, is dat je niet altijd aan de buitenkant kunt zien of je paard wel genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Zelfs in een bloedonderzoek is een tekort moeilijk aan te tonen, omdat het maar een momentopname is en omdat tekorten ook niet altijd zichtbaar zijn in het bloed. Van sommige paarden is bijvoorbeeld bekend dat ze zand of mest gaan eten als ze behoefte hebben aan aanvulling, maar ook dat is lang niet altijd het geval. Daarom hebben wij drie situaties opgesteld waaraan je kunt afleiden of je paar of pony een aanvulling nodig heeft. 

1. Je paard of pony krijgt alleen ruwvoer en/of weidegang
Aan de buitenkant kun je niet zien hoeveel viatminen en mineralen er in jouw hooi of voordroog zit, ook al ruikt het nog zo lekker of is de kleur mooi; dit zegt niet over de kwaliteit. Uit jarenlang ruwvoeronderzoek blijkt dat de gehalten aan vitaminen, mineralen en sporenelementen de afgelopen jaren steeds verder afnemen. Met andere woorden, in ruwvoer alleen zitten dus niet voldoende voedingsstoffen om in de benodigde dagelijkse hoeveelheid van je paard te voldoen. Aanvulling met een dagelijks balancer, zoals Pavo Vital, is dan de oplossing. 

2. Je paard of pony krijgt weinig krachtvoer
Als je je paard 1,5 á 2 kilo krachtvoer per dag geeft, dek je de vitaminen- en minderalenbehoefte normaal gesproken voldoende af. Voor een pony (300 kilo) geldt dit bij 0,75 kilo krachtvoer per dag. Onder krachtvoer vallen brokken, zoals Pavo Condition en muesli's, zoals Pavo Nature's Best en Pavo 18Plus. Voer je minder dan 1,5 kilo aan je paard en/of minder dan 0,75 kilo per dag aan je pony? Dan is aanvulling van vitaminen, mineralen en sporenelementen aan te raden. 

3. Je paard of pony heeft vage geznodheidsklachten 
Als er sprake is van een vitamine- en mineralentekort gaat het lichaam van je paard als eerste besparen op de onderdelen die niet perse noodzakelijk zijn om te overleven, zoals de kwaliteit van de vacht en hoeven. Enkele aanwijzingen van een tekort kunnen zijn als je paard of pony last heeft van brokkelhoeven, zijn vacht dof is, moeite heeft met verharen of stijve spieren heeft. Ook bij herstel na ziekte of een periode van verminderde weerstand, kan het verstandig zijn om je paard iets extra's te geven. Door dagelijks een zogenaamde 'Balancer' te voeren, zorg je dat het lichaam van je paard goed kan functioneren. 

Twijfel je of jouw paard een balancer nodig heeft? Doe de test!

  • Weidse Blik