Zomertips voor katten

07/06/2017

Veel zon en hoge buitentemperaturen vinden we heerlijk, maar katten kunnen hier problemen mee krijgen. Hieronder kunt u informatie vinden over zomerproblemen en hoe u daar mee om kunt gaan. 

Vlooien
Met name in de lente en zomer worden vele huisdieren en hun baasjes geplaagd door parasieten en met name vlooien. Over vlooien kunnen we kort zijn: Alle huisdieren kunnen ze krijgen. De meeste vlooienproblemen zitten in huis! De meeste vlooien zijn kattenvlooien. Vlooien zijn goed te voorkómen en te bestrijden. 

Teken 
Katten zijn niet zo gevoelig voor de ziekte van Lyme. Een tekenbeet waaromheen na enige tijd een grote vuurrode rand ontstaat, kan verdacht zijn.
Een veel groter probleem is dat er in Nederland steeds meer teken worden gevonden die wel ernstige ziekten overbrengen. Voorheen waren deze teken en dus ook de ziekten die ze overbrengen, alleen een risico bij een verblijf van het dier in het buitenland. Teken zijn eenvoudig te verwijderen, vooral met het gebruik van een speciale tekenpincet. Ook zijn er speciale anti-tekenbanden verkrijgbaar.

Bij hebben in ons assortiment (van Biofood) speciale natuurlijke snoepjes en bonbons met knoflook (alliine) en natuurkruiden om het ongedierte zoals vlooien, luizen, teken en wormen te bestrijden. Alliine is de reukloze en werkzame stof uit knoflook, die door oraal gebruik van de natuurlijke snoepjes in de bloedbaan terechtkomt en een afwerende en vernietigende werking heeft op bloedzuigende parasieten (en bacteriën) als vlooien, luizen, teken, wormen en mijten. 

Warm weer 
In de zomer kan het nog wel eens flink warm worden, ook voor uw huisdier. Veel van onze huisdieren kunnen daar niet zo goed tegen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweeklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is. 

Hoe merkt u of een kat het warm heeft? 
Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Merkt u dat uw dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen. Katten kunt u nat maken met koel water. Maak vooral kop, oren, hals en poten nat. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor het nog lastiger wordt om de lichaamswarmte af te geven. Breng het dier naar een plek in de schaduw of in een koel vertrek om bij te komen. Zorg voor vers drinkwater, maar ook hier geldt: geen ijskoud water, en geen liters achter elkaar, dit geeft maagproblemen. 

Is de oververhitting nog erger dan kan uw dier een hitteshock krijgen. Dit herkent u aan bleke slijvliezen, snelle hartslag en ademhaling, koude lichaamsuiteinden (oren, neus, staart), niet of nauwelijks reageren op prikkels. Dit is een noodgeval, u moet direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Katten
Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat uw kat schaduw heeft of naar binnen kan. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als u hem in een warme auto moet vervoeren, dan moet u wel oppassen voor oververhitting. 

Zonnebrand 
Met name witte katten of katten met witte oren en een wit hoofd zijn extra gevoelig voor verbranding. Omdat u er niet zeker van kunt zijn dat uw kat in de schaduw blijft is het verstandig om op de toppen van de oren en de neus van uw kat in te smeren met een paar druppels zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. 

Houd uw kat binnen wanneer de zon het sterkst is. Hiermee voorkomt u verbranding. 

Besmettelijke ziekten 
Kennelhoest en niesziekte: vooral in de pensions komen katten in aanraking met allerlei ziekten uit allerlei windstreken. Het meest berucht zijn de niesklachten bij katten. Ook dieren die ingeënt zijn kunnen deze klachten krijgen. Vaak zijn de ziekteklachten niet ernstig en van korte duur. Een behandeling is noodzakelijk als de patiënt snotterd, koorts heeft of niet wil eten. De ziekte kan nog wel een week besmettelijk zijn vor andere katten. 

  • Weidse Blik