Vers Vlees Voeding

05/07/2017

Een natuurlijke hondenvoeding voor een gezonde en fitte hond op basis van vers, rauw vlees. 

 

  

 

Waarom vers vlees voeding voor uw hond? 
Verse vleesvoeding voor honden? Dat zal sommigen van u verbazen. Droogvoer en blikvoer voor honden en katten wordt pas sinds de jaren 1960 gegeven. Voor die tijd werd er niets anders gevoerd dan vers rundvlees (pens en orgaanvlees) met groente en oud brood. Honden op de boerderij zorgden zelf voor hun eten; eenden, konijnen, nageboortes van koeien en verse rauwe melk. 

Prooien
Een hondenmaag is ingesteld op het eten en verteren van prooien, op spiervlees, organen, maaginhoud (verteerde planten en gras) en botten. De wilde familieleden (wolven, jakhalzen, wilde honden) van onze huishond eten allerlei soorten dieren, van gevogelte tot herkauwers. Zij krijgen dus een gevarieerd en evenwichtige voeding waar van nature alle vitamines, mineralen en enzymen in aanwezig zijn. 

Nabootsen "prooi"-voeding 
Om deze natuurlijke voeding na te bootsen, ontwikkelde Energique een vleesvoeding, waarin alle componenten van een 'prooi' verwerkt zijn. 

Zeer hoge voedingswaarde
Energique is een gezonde verse vleesmaaltijd voor honden. Alle ingrediënten zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie. Energique is samengesteld uit diverse soorten vlees, granen en groenten, oliën en vetten, vitaminen en mineralen. Energique heeft een hoge voedingswaarde en wordt voor bijna 90% verteerd, waardoor de hond veel minder ontlasting heeft. Ook bestaat er een producten-lijn van Energique die speciaal is gericht op honden met huid- en/of darmproblemen (Energique nr. 4 'Speciaal'). 

Voordelen vers vlees voeding
Veel genoemde voordelen van vers vlees zijn: 

  • Honden vinden het erg lekker
  • Honden ruiken ("stinken") minder
  • Honden krijgen er een glanzende vacht van
  • Het is natuurlijk (wolven eten ook rauw vlees)
  • Het dieet verbetert de energie van de hond en zijn gedrag

Bewezen: Weinig ontlasting
Het is opvallend zo weinig ontlasting de honden produceren en wat ook erg prettig is: het ruikt bijna niet en het is makkelijk op te ruimen; keurige keuteltjes die eenvoudig te verwijderen zijn! Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren.

Overstappen van brok naar vers vlees voeding
Mensen die hun hond een overstap willen laten maken van brokken naar versvlees, kunnen nog wel eens tegen problemen aanlopen. Een van de meest gehoorde klachten is diarree. Je moet je realiseren dat een hond die altijd brokken heeft gegeten, zwakke darmen heeft. Hij moet dus eerst wennen aan versvlees. Het vers vlees heeft een ander verteerproces, het is rauw, het is vers, het bevat bacteriën (goede), enzymen. 
De maag en darm van de hond kan dus erg "schrikken" van ineens zoveel ander voedsel en aan de diarree gaan. Veel honden hebben hier overigens geen last van en deze kunnen zonder problemen worden overgezet. Maar wat doet u precies als de hond WEL last krijgt van diarree? Of wat nou als je weet dat je hond een gevoelige darm heeft? 
De allerlangzaamste manier (voor gevoelige honden): 

  • Dag 1 - 2: Geef drie kwart brokken en 1 kwart versvlees. Geef altijd de brokken en het vlees niet in één maaltijd, maar bijvoorbeeld 's ochtends brokken en 's avonds het vlees. Het kwart vers vlees overgiet je met gekookt water. 
  • Dag 3 - 4: Geef de helft brokken en de helft vers vlees. Deze helft vers vlees overgiet je wederom met gekookt water. 
  • Dag 5 - 6: Geef een kwart brokken en drie kwart vers vlees. Het vers vlees overgiet je wederom met gekookt water. 

Kan ik vers vlees voeding combineren met brokken? 
Ja dat kan, maar brokken en vers vlees worden verschillend verteerd. Voor de vertering kun je beter brokkken en vers vlees niet tegelijk geven, zeker als het om een dier gaat met een gevoelig verteringssysteem. Het beste kun je een dag of enkele dagen vers geven en dan weer enkele dagen brok. Daarnaast kun je ook groenten toevoegen, voor honden kan dit namelijk een goede aanvulling zijn. Groenten worden alleen goed verteerd als je ze maalt/bledert of kookt. Een rauwe groentemix heeft de voorkeur, omdat daar de voedingsstoffen beter in behouden zijn. Naast groenten kun je ook andere dingen geven, zoals knoflook (niet teveel i.v.m. risico op bloedarmoede), biogarde/melkkefir (als probiotica), gember, zaden, kiemen, geelwortel of visolie. Een eitje, of twee eitjes per week wordt ook aanbevolen, daar zitten veel gezonde vitamines in. 

Bekijk hier het assortiment Energique Versvlees voeding...

 

  • Weidse Blik